KLOPSIKI NADZIEWANE SEREM


Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 20 dag białego sera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa zwykła bułka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki tartej bułki
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Bułkę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie, dokładnie odcisnąć, rozdrobnić, ser pokroić w dużą kostkę, marchewkę, umyć, ugotować, obrać, rozdrobnić widelcem, cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Mięso połączyć z namoczoną, odciśniętą i rozdrobnioną bułką, ugotowaną i rozdrobnioną marchewką, startą cebulą, wbić jajko, oprószyć tartą bułką, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
  • Kostki sera otoczyć porcjami masy mięsnej, wilgotnymi dłońmi uformować kuliste klopsiki, każdy panierować w otrębach, smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor, Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
  • Usmażone klopsiki przełożyć do rondla, podlać niewielka ilością wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]