Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 20 dag białego sera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1 jajko
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki tartej bułki
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Bułkę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie, dokładnie odcisnąć, rozdrobnić, ser pokroić w dużą kostkę, marchewkę, umyć, ugotować, obrać, rozdrobnić widelcem, cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Mięso połączyć z namoczoną, odciśniętą i rozdrobnioną bułką, ugotowaną i rozdrobnioną marchewką, startą cebulą, wbić jajko, oprószyć tartą bułką, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
- Kostki sera otoczyć porcjami masy mięsnej, wilgotnymi dłońmi uformować kuliste klopsiki, każdy panierować w otrębach, smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor, Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia.
- Usmażone klopsiki przełożyć do rondla, podlać niewielka ilością wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju