KNEDLE ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI


Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól

Składniki na farsz

  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki okrasy

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Etapy przygotowania

  • Farsz; pieczarki oczyścić, posiekać, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu, aż odparuje cały płyn, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, odstawić, wystudzić.
  • Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, jeszcze ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę, wystudzić, dodać mąkę i szczyptę soli, wbić jajka, szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować grube wałki, pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę wystudzonego farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Podawać gorące, polane okrasą z tartej bułki zarumienionej na maśle lub z cebulki zarumienionej na oleju.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Knedle twarogowe nadziewane morelami ; Knedle ziemniaczane nadziewane śliwkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]