Składniki na ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Składniki na farsz
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki okrasy
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki tartej bułki
Etapy przygotowania
- Farsz; pieczarki oczyścić, posiekać, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zarumienić na rozgrzanym maśle, dodać posiekane pieczarki, mieszając smażyć na małym ogniu, aż odparuje cały płyn, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 3 minut, odstawić, wystudzić.
- Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, jeszcze ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę, wystudzić, dodać mąkę i szczyptę soli, wbić jajka, szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować grube wałki, pokroić je na krążki, każdy krążek rozgnieść na placuszek, na każdy nałożyć łyżeczkę wystudzonego farszu, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle.
- W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Podawać gorące, polane okrasą z tartej bułki zarumienionej na maśle lub z cebulki zarumienionej na oleju.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Knedle twarogowe nadziewane morelami ; Knedle ziemniaczane nadziewane śliwkami