KNEDLE ZIEMNIACZANE NADZIEWANE ŚLIWKAMI


Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag twarogu
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Składniki nadzienia

  • 50 dag śliwek węgierek

Składniki okrasy

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki tartej bułki

Etapy przygotowania

  • Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, odstawić.
  • Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, jeszcze ciepłe zmielić wraz z twarogiem, dodać mąkę i szczyptę soli, wbić jajko, szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • Z wyrobionego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na krążki, każdy krążek lekko rozpłaszczyć, na każdy nałożyć połówkę śliwki, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Podawać gorące polane okrasą z tartej bułki zarumienionej na maśle.

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Knedle twarogowe nadziewane morelami ; Knedle ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]