Składniki na ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag twarogu
- 30 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Składniki nadzienia
- 50 dag śliwek węgierek
Składniki okrasy
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki tartej bułki
Etapy przygotowania
- Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, odstawić.
- Ciasto; ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, przestudzić, jeszcze ciepłe zmielić wraz z twarogiem, dodać mąkę i szczyptę soli, wbić jajko, szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Z wyrobionego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na krążki, każdy krążek lekko rozpłaszczyć, na każdy nałożyć połówkę śliwki, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle.
- W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Podawać gorące polane okrasą z tartej bułki zarumienionej na maśle.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Knedle twarogowe nadziewane morelami ; Knedle ziemniaczane nadziewane pieczarkami