Składniki na ciasto
- 60 dag półtłustego twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Składniki nadzienia
- 20 dag suszonych moreli
Składniki dodatkowe
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka cukru
- cynamon
Etapy przygotowania
- Morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć.
- Ciasto; twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, wbić jajka, szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Z wyrobionego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na krążki, każdy krążek lekko rozpłaszczyć, na każdy nałożyć namoczoną i osączoną morelę, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle, lekko je spłaszczyć, a pośrodku, kciukiem, zrobić wgłębienie.
- W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Podawać gorące, polane śmietaną wymieszaną z cukrem, posypane cynamonem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Knedle ziemniaczane nadziewane pieczarkami ; Knedle ziemniaczane nadziewane śliwkami