KNEDLE TWAROGOWE NADZIEWANE MORELAMI


Składniki na ciasto

  • 60 dag półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Składniki nadzienia

  • 20 dag suszonych moreli

Składniki dodatkowe

  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon

Etapy przygotowania

  • Morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć.
  • Ciasto; twaróg rozgnieść widelcem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, wbić jajka, szybko zagnieść jednolite ciasto.
  • Z wyrobionego ciasta uformować gruby wałek, pokroić go na krążki, każdy krążek lekko rozpłaszczyć, na każdy nałożyć namoczoną i osączoną morelę, zalepić brzegi, uformować kuliste knedle, lekko je spłaszczyć, a pośrodku, kciukiem, zrobić wgłębienie.
  • W garnku zagotować osoloną wodę, knedle wrzucać na wrzątek partiami, gotować do czasu, aż wypłyną na powierzchnię, zamieszać, gotować jeszcze 3 minuty, wyjąć z wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Podawać gorące, polane śmietaną wymieszaną z cukrem, posypane cynamonem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek poleca; Knedle ziemniaczane nadziewane pieczarkami ; Knedle ziemniaczane nadziewane śliwkami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]