Składniki
- 60 dag cebulek szalotek
- 1/2 szklanki słodkiego białego wina
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 4 goździki
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Cebulki obrać, opłukać, pokroić na połówki lub na ćwiartki, zagotować lekko osoloną wodę, do wrzącej wody włożyć cebulki, gotować (blanszować) 4 minuty Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania warzyw, osączyć, od razu przelać zimną wodą.
- Na patelni, nie mieszając tylko nią potrząsając, rozpuścić cukier na złocisty kolor, dodać i rozpuścić masło, dodać osączone cebulki, mieszając smażyć je, aż się lekko zarumienią, dodać goździki, wlać połowę wina, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż cebulki będą miękkie, a sos odparuje i stanie się gęsty (w razie potrzeby duszone cebulki podlać odrobiną pozostałego wina).
- Cebulki podawać na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw
Kulinarek poleca; Cebulki duszone w miodzie ; Przystawki do potraw ; Potrawy