CEBULKI DUSZONE W MIODZIE


Składniki

  • 60 dag cebulek szalotek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 3 łyżki winnego octu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Cebulki obrać, opłukać, odstawić (można je pokroić na połówki lub ćwiartki), seler opłukać, osuszyć, łodygi pokroić w plasterki (liście zachować), czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni roztopić masło, na rozgrzanym maśle, przez 1 – 2 minuty, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, do zeszklonego czosnku dodać cebulki, przemieszać, smażyć na małym ogniu około 4 – 5 minut co jakiś czas mieszając (cebulka powinna stać się szklista, nie rumiana), do zeszklonych cebulek dodać miód, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, smażyć dalej na małym ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając, następnie do cebulek dodać pokrojone w plasterki łodygi selera, keczup i ocet, całość przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 – 6 minut co jakiś czas mieszając.
  • Cebulki podawać na ciepło, przybrać listkami selera.

 

Info Kulinarka

Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu

Kulinarek poleca; Cebulki duszone w białym winie ; Przystawki do potraw ; Potrawy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]