Składniki
- 60 dag cebulek szalotek
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 3 łyżki winnego octu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Cebulki obrać, opłukać, odstawić (można je pokroić na połówki lub ćwiartki), seler opłukać, osuszyć, łodygi pokroić w plasterki (liście zachować), czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na patelni roztopić masło, na rozgrzanym maśle, przez 1 – 2 minuty, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, do zeszklonego czosnku dodać cebulki, przemieszać, smażyć na małym ogniu około 4 – 5 minut co jakiś czas mieszając (cebulka powinna stać się szklista, nie rumiana), do zeszklonych cebulek dodać miód, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, smażyć dalej na małym ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając, następnie do cebulek dodać pokrojone w plasterki łodygi selera, keczup i ocet, całość przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 5 – 6 minut co jakiś czas mieszając.
- Cebulki podawać na ciepło, przybrać listkami selera.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka do mięs pieczonych i smażonych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące miodu ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze miodu
Kulinarek poleca; Cebulki duszone w białym winie ; Przystawki do potraw ; Potrawy