Składniki
- 50 dag filetów z mintaja
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety rybne umyć (zamrożone rozmrozić w lodówce), osuszyć, pokroić na duże kawałki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 60 minut.
- W rondlu na roztopionym maśle, zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, posypać cukrem, przemieszać, chwilę podsmażyć, dodać pomidory wraz z zalewą, oprószyć imbirem, ponownie przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną rybę, dusić dalej około 20 minut.
- Rybę podawać na ciepło z sosem pomidorowym, posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw