SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JARZYNAMI

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duży seler
  • 1 mała pietruszka
  • 5 marchewek
  • 5 jajek
  • 1/2 pora
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 700 ml majonezu sałatkowego
  • sól, pieprz

Składniki dodatkowe

  • świeżo mielony pieprz
  • kilka liści sałaty karbowanej

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w małą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
  • Seler, pietruszkę i marchewki umyć (nie obierać), w oddzielnych naczyniach zalać zimną wodą, ugotować w skórkach do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek, pokroić w małą kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.
  • Białą część pora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić, pokroić w małą kostkę, ogórki osaczyć z zalewy, pokroić w małą kostkę, groszek i kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonymi jarzynami, pokrojonymi jajkami, pokrojonymi ogórkami, pokrojonym porem, osączonym groszkiem, osączoną kukurydzą, całość przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dodać majonez, ponownie przemieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Sałatkę podawać w salaterce, wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem, salaterkę można przybrać liśćmi zielonej sałaty.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]