Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duży seler
- 1 mała pietruszka
- 5 marchewek
- 5 jajek
- 1/2 pora
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 700 ml majonezu sałatkowego
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- świeżo mielony pieprz
- kilka liści sałaty karbowanej
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę z tymiankiem, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w małą kostkę Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Seler, pietruszkę i marchewki umyć (nie obierać), w oddzielnych naczyniach zalać zimną wodą, ugotować w skórkach do miękkości, odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek, pokroić w małą kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę.
- Białą część pora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić, pokroić w małą kostkę, ogórki osaczyć z zalewy, pokroić w małą kostkę, groszek i kukurydzę osączyć z zalewy.
- Pokrojone ziemniaki połączyć z pokrojonymi jarzynami, pokrojonymi jajkami, pokrojonymi ogórkami, pokrojonym porem, osączonym groszkiem, osączoną kukurydzą, całość przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, dodać majonez, ponownie przemieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Sałatkę podawać w salaterce, wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem, salaterkę można przybrać liśćmi zielonej sałaty.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Ogórki kwaszone ; Przetwory