Składniki
- 1 żółtko
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka jasnego octu winnego
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- szczypta soli
Etapy przygotowania
- Żółtko utrzeć z musztardą, cukrem, octem winnym i szczyptą soli na jednolitą masę, cały czas ucierając do masy powoli dolewać oliwę, ucierać do czasu, aż masa zgęstnieje, do utartej masy dodać śmietanę i posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać.
Info Kulinarka
Wyśmienity do sałatek grzybowych
Kulinarek poleca; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatkę grzybową w sosie ziołowym