Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek oregano
- 1 pęczek bazylii
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek startego parmezanu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 12 łyżek oliwy
Składniki na sos
- 5 dużych pomidorów
- 2 duże cebule
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Natkę pietruszki, oregano i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek natki pietruszki pozostawić do dekoracji), cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, skórkę drobno posiekać, czosnek obrać, posiekać.
- Farsz; posiekane zioła połączyć z serem, posiekaną skórką cytryny, posiekanym czosnkiem, skropić sok wyciśnięty z cytryny, oprószyć pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć, w jego górnej części, na całej długości, po bokach i pośrodku, zrobić trzy podłużne głębokie nacięcia, nacięcia wypełnić przygotowanym farszem i spiąć je wykałaczkami lub mięso owinąć sznurkiem kuchennym.
- Przygotowane mięso szybko obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, obsmażone mięso ułożyć na ruszcie w brytfance, polać je pozostałą oliwą, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Upieczone mięso można wyjąć z piekarnika (zachować sos z pieczeni), ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry i podawać z sosem pomidorowym na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki, można je też pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, ostudzone wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry i podawać na zimno, przybrane gałązką natki pietruszki.
- Sos; pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, w rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dolać sos pozostawiony z pieczonego mięsa, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, następnie dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, podgrzewać na dużym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając, gotowym sosem obłożyć schab podawany na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy