SCHAB FASZEROWANY ZIOŁAMI W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek oregano
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 12 łyżek oliwy

Składniki na sos

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Natkę pietruszki, oregano i bazylię opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek natki pietruszki pozostawić do dekoracji), cytrynę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, skórkę drobno posiekać, czosnek obrać, posiekać.
  • Farsz; posiekane zioła połączyć z serem, posiekaną skórką cytryny, posiekanym czosnkiem, skropić sok wyciśnięty z cytryny, oprószyć pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć, w jego górnej części, na całej długości, po bokach i pośrodku, zrobić trzy podłużne głębokie nacięcia, nacięcia wypełnić przygotowanym farszem i spiąć je wykałaczkami lub mięso owinąć sznurkiem kuchennym.
  • Przygotowane mięso szybko obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, obsmażone mięso ułożyć na ruszcie w brytfance, polać je pozostałą oliwą, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Upieczone mięso można wyjąć z piekarnika (zachować sos z pieczeni), ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry i podawać z sosem pomidorowym na ciepło, przybrane gałązką natki pietruszki, można je też pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, ostudzone wyjąć z piekarnika, ułożyć na półmisku, pokroić w grube plastry i podawać na zimno, przybrane gałązką natki pietruszki.
  • Sos; pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, w rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dolać sos pozostawiony z pieczonego mięsa, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 5 minut, następnie dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą i pieprzem, przemieszać, podgrzewać na dużym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając, gotowym sosem obłożyć schab podawany na ciepło.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]