SAŁATKA WIELOWARZYWNA W OLIWIE Z PESTEK WINOGRON

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 1 mały bakłażan
  • 4 duże pomidory
  • 4 pory
  • 3 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 8 gałązek tymianku
  • 8 łyżek oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • sól

Składniki zalewy

  • 1/2 szklanki oliwy z pestek winogron
  • 1/2 szklanki 10% octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki cukru

Etapy przygotowania

  • Cukinię i bakłażana umyć, osuszyć, w skórce pokroić w plasterki grubości około 1 cm (większe plastry przekroić na pół), plasterki cukinii lekko przesmażyć na 1 łyżce oleju, odstawić, plasterki bakłażana przełożyć do naczynia obficie posolić, odstawić na 20 minut (zapobiegnie to wpijaniu oleju), następnie plasterki bakłażana osuszyć papierowymi ręcznikami, lekko przesmażyć na 1 łyżce oleju, odstawić, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w ósemki, odstawić, pory (bez liści) oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę obrać pokroić w plasterki, (większe przekroić na pół), odstawić, czosnek obrać, posiekać, pokrojone pory wraz z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem lekko przesmażyć 1 łyżce oleju, odstawić, gałązki tymianku opłukać, posiekać, odstawić.
  • Przesmażone warzywa przełożyć do dużego garnka, dodać pokrojone pomidory, całość zalać 5 łyżkami oliwy, oprószyć 2 płaskimi łyżkami soli, 1 płaską łyżeczką świeżo mielonego pieprzu czarnego, przemieszać, dusić na średnim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając (dłuższe duszenie warzyw spowoduje, że będą się zbytnio rozchodzić), pod koniec duszenia dodać posiekany tymianek przemieszać, odstawić.
  • Zaprawa; olej, połączyć z octem i cukrem, całość zagotować, gorącą zalewą zalać odstawione (duszone) warzywa, przemieszać, odstawić na 1 godzinę co jakiś czas przemieszać.
  • Warzywa przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą tak aby zalewa całkowicie je zakrywała, słoiki zakręcić, pasteryzować przez 3 minuty.

Sałatka wyjęta ze słoika po 6 miesiącach

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Wyśmienity dodatek do pieczonych i smażonych mięs znakomity dodatek do smażonych ryb podawanych na ciepło

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]