KIEŁBASA Z WARZYWAMI ZAPIEKANA W ZIEMNIAKACH


Składniki

  • 50 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 20 dag żółtego sera
  • 5 dużych ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grube plasterki.
  • Kiełbasę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, czosnek obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę, jajka rozmieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i papryką, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem, dodać pokrojoną kiełbasę, pokrojony czosnek, pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, przemieszać, smażyć około 5 minut, odstawić.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałym olejem, na dnie ułożyć połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, polać je częścią masy jajecznej i posypać częścią startego sera, na ziemniakach ułożyć podsmażoną z warzywami kiełbasę, polać ją częścią masy jajecznej i posypać częścią startego sera, na kiełbasie ułożyć pozostałe plasterki ziemniaków, polać je resztą masy jajecznej i posypać resztą startego sera, wierzch posypać mieloną papryką, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Podawać na ciepło, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kiełbasę pieczoną w ziemniakach i cebuli

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]