Składniki
- 50 dag kiełbasy podwawelskiej
- 20 dag żółtego sera
- 5 dużych ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże cebule
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grube plasterki.
- Kiełbasę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, czosnek obrać, pokroić na kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę, jajka rozmieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i papryką, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem, dodać pokrojoną kiełbasę, pokrojony czosnek, pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, przemieszać, smażyć około 5 minut, odstawić.
- Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałym olejem, na dnie ułożyć połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, polać je częścią masy jajecznej i posypać częścią startego sera, na ziemniakach ułożyć podsmażoną z warzywami kiełbasę, polać ją częścią masy jajecznej i posypać częścią startego sera, na kiełbasie ułożyć pozostałe plasterki ziemniaków, polać je resztą masy jajecznej i posypać resztą startego sera, wierzch posypać mieloną papryką, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Podawać na ciepło, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę pieczoną w ziemniakach i cebuli