KIEŁBASA PIECZONA W ZIEMNIAKACH I CEBULI


Składniki

  • 8 kiełbasek śląskich
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grube plasterki.
  • Cebulę obrać, pokroić w grube plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Blachę do pieczenia natłuścić olejem, ułożyć na niej kiełbaski, pokrojone ziemniaki, pokrojoną cebulę, ziemniaki i cebulę skropić olejem, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż kiełbasa i warzywa się przyrumienią, w czasie pieczenia 3 – 4 razy kiełbaski skrapiać piwem, po wyjęciu z piekarnika warzywa oprószyć solą i pieprzem.
  • Kiełbaski podawać na ciepło z warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Kiełbasę z warzywami zapiekaną w ziemniakach

Kulinarek poleca; Przystawki do mięs i wędlin ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]