Składniki
- 8 kiełbasek śląskich
- 5 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grube plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w grube plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Blachę do pieczenia natłuścić olejem, ułożyć na niej kiełbaski, pokrojone ziemniaki, pokrojoną cebulę, ziemniaki i cebulę skropić olejem, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, aż kiełbasa i warzywa się przyrumienią, w czasie pieczenia 3 – 4 razy kiełbaski skrapiać piwem, po wyjęciu z piekarnika warzywa oprószyć solą i pieprzem.
- Kiełbaski podawać na ciepło z warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Kiełbasę z warzywami zapiekaną w ziemniakach
Kulinarek poleca; Przystawki do mięs i wędlin ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek