Składniki
- 8 kiełbasek śląskich
- 5 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki piwa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grube plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w grube plasterki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Kiełbaski ponacinać, wraz z pokrojonymi ziemniakami, pokrojoną cebulą, ułożyć na aluminiowej tacce, grillować do czasu, aż kiełbaski i warzywa się przyrumienią, w czasie grillowania, warzywa i kiełbaski odwracać 2 – 3 razy polewając kiełbaski piwem.
- Kiełbaski podawać z warzywami oprószonymi solą i pieprzem, posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące oleju ; Rady dotyczące grillowania ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do kiełbasy Sos musztardowy ; Sos żurawinowy
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Potrawy z grilla