Składniki
- 25 dag makaronu świderki
- 60 dag kurków
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula czerwona
- 1 długi ogórek typu wąż
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 łyżki miękkiego klarowanego masła
- sos czosnkowy wg receptury Kulinarka
Etapy przygotowania
- Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
- Grzyby oczyścić, odciąć końcówki nóżek, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić, pomidorki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki (usunąć miąższ z pestkami), ogórek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, część ogórka pokroić w cienkie plasterki, część w półplasterki, paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Oczyszczone kurki smażyć na rozgrzanym maśle około 10 minut, na małym ogniu, stale mieszając, następnie grzyby wraz z tłuszczem dodać do makaronu, makaron z grzybami dokładnie wymieszać.
- Do makaronu z grzybami dodać pokrojone warzywa, przemieszać, całość polać sosem czosnkowym przygotowanym wg receptury Kulinarka, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Przed podaniem wierzch sałatki oprószyć świeżo posiekaną bazylią.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół
Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Sosy do sałatek i surówek