SAŁATKA MAKARONOWA Z GRZYBAMI

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 25 dag makaronu świderki
  • 60 dag kurków
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 długi ogórek typu wąż
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 łyżki miękkiego klarowanego masła
  • sos czosnkowy wg receptury Kulinarka

Etapy przygotowania

  • Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
  • Grzyby oczyścić, odciąć końcówki nóżek, mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić, pomidorki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki (usunąć miąższ z pestkami), ogórek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, część ogórka pokroić w cienkie plasterki, część w półplasterki, paprykę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paski, cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Oczyszczone kurki smażyć na rozgrzanym maśle około 10 minut, na małym ogniu, stale mieszając, następnie grzyby wraz z tłuszczem dodać do makaronu, makaron z grzybami dokładnie wymieszać.
  • Do makaronu z grzybami dodać pokrojone warzywa, przemieszać, całość polać sosem czosnkowym przygotowanym wg receptury Kulinarka, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
  • Przed podaniem wierzch sałatki oprószyć świeżo posiekaną bazylią.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive) 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek poleca; Sos czosnkowy ; Sosy do sałatek i surówek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]