Składniki
- 50 dag filetów z dorsza
- 50 dag ziemniaków
- 1 mały kalafior
- 1 cytryna
- 1 szklanka śmietany 30%
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1/2 pęczka koperku
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Filety rybne opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pokroić w grubą kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę, kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, dokładnie opłukać, cytrynę umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić na cząstki, koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
- Pokrojone ziemniaki w garnku zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, dodać różyczki kalafiora, przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, dodać pokrojoną rybę Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, przemieszać, gotować kolejne 10 minut, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, przemieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą i pieprzem, odstawić.
- Gulasz podawać w miseczkach na ciepło, posypany posiekanym koperkiem, przybrany cząstkami cytryny.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw