Składniki
- 80 dag mięsa wołowego na gulasz
- 50 dag kiszonej kapusty
- 50 dag ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 łyżki oleju
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kminek, tymianek
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną opłukać, dokładnie odcisnąć), drobno poszatkować, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać, posiekać, marchewkę, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron, gdy będzie już zarumienione, dodać posiekaną cebulę, mieszając smażyć jeszcze 2 minuty.
- Mięso z cebulą przełożyć do garnka, podlać szklanką wrzątku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, po 45 minutach duszenia, do mięsa dodać poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, przemieszać, dusić dalej 15 minut, następnie dodać pokrojone ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie, wlać przecier pomidorowy, przemieszać, przyprawić kminkiem, tymiankiem, solą i pieprzem, doprowadzić do ponownego wrzenia, zmniejszyć ogień, dusić jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju