Składniki
- 70 dag małych młodych ziemniaków
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 pojemnik mozzarelli (mini kulek)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 pęczka bazylii
- 1/2 pęczka tymianku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, oskrobać, ugotować Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, odcedzić, ostudzić.
- Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na pół, cebulę obrać, posiekać, mozzarellę osączyć z zalewy, bazylię, tymianek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Zalewa; posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, zalać bulionem i octem balsamicznym, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, przemieszać, odstawić, lekko przestudzić.
- Przestudzoną zalewą zalać ugotowane ziemniaki, dodać połówki pomidorków, kulki mozzarelli, przemieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziemniaków ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju