Składniki
- 50 dag filetów z pangi
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 limonka
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Filety rybne umyć (zamrożone rozmrozić w lodówce), osuszyć, pokroić na duże kawałki Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania ryb, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- W rondlu na roztopionym maśle, lekko zarumienić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory z zalewą, kmin rzymski, imbir, pieprz cayenne, cynamon, wszystko razem przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, następnie dodać pokrojoną rybę, dusić dalej około 20 minut, pod koniec duszenia dodać śmietanę, delikatnie przemieszać, przyprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Rybę podawać na ciepło z sosem pomidorowym, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące gotowania ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze przypraw