KIEŁBASA BIAŁA GRILLOWANA Z WARZYWAMI


Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 bakłażana
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 6 łyżek oliwy
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą, wymieszać z oliwą.
  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubsze plastry.
  • Bakłażana umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
  • Plastry ziemniaków i plastry bakłażana z obu stron wysmarować oliwą wymieszaną z czosnkiem, ziemniaki oprószyć tymiankiem, bakłażana oprószyć oregano.
  • Kiełbasę ponacinać, razem z plastrami ziemniaków i plastrami bakłażana ułożyć na ruszcie grilla, grillować około 10 minut, odwracając kiełbasę i warzywa 2 – 3 razy, w czasie pieczenia kiełbasę polewać piwem.
  • Upieczone kawałki kiełbas ułożyć na 2 – 3 plastrach ziemniaków i bakłażana, na wierzchu każdej kiełbasy ułożyć pomidorka, piramidkę spiąć wykałaczką, przybrać gałązką natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]