Składniki
- 8 kawałków białej kiełbasy
- 8 pomidorków koktajlowych
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka jasnego piwa
- 6 łyżek oliwy
- tymianek
- oregano
- sól
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć z solą, wymieszać z oliwą.
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubsze plastry.
- Bakłażana umyć, obrać, pokroić w grubsze plastry, natkę pietruszki opłukać, osuszyć.
- Plastry ziemniaków i plastry bakłażana z obu stron wysmarować oliwą wymieszaną z czosnkiem, ziemniaki oprószyć tymiankiem, bakłażana oprószyć oregano.
- Kiełbasę ponacinać, razem z plastrami ziemniaków i plastrami bakłażana ułożyć na ruszcie grilla, grillować około 10 minut, odwracając kiełbasę i warzywa 2 – 3 razy, w czasie pieczenia kiełbasę polewać piwem.
- Upieczone kawałki kiełbas ułożyć na 2 – 3 plastrach ziemniaków i bakłażana, na wierzchu każdej kiełbasy ułożyć pomidorka, piramidkę spiąć wykałaczką, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy