Składniki
- 8 kawałków kaszanki
- 8 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- tymianek
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubą kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
- Porcje ziemniaków i cebuli ułożyć na natłuszczonych kawałkach folii aluminiowej, każdą porcję oprószyć tymiankiem, solą, pieprzem, skropić olejem.
- Kaszankę ponacinać, ułożyć na ruszcie grilla, obok kaszanki na ruszcie ułożyć porcje ziemniaków z cebulą, kaszankę grillować około 8 minut, odwracając ją 2 – 3 razy polewać winem, ziemniaki z cebulą grillować do czasu, aż się zarumienią, co jakiś czas delikatnie je mieszając.
- Kaszankę podawać wraz z warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju