KASZANKA Z GRILLA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ


Składniki

  • 8 kawałków kaszanki
  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • tymianek
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach, ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień, ziemniaki ugotować na półmiękko, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw, pokroić w grubą kostkę.
  • Cebulę obrać, pokroić w krążki, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Porcje ziemniaków i cebuli ułożyć na natłuszczonych kawałkach folii aluminiowej, każdą porcję oprószyć tymiankiem, solą, pieprzem, skropić olejem.
  • Kaszankę ponacinać, ułożyć na ruszcie grilla, obok kaszanki na ruszcie ułożyć porcje ziemniaków z cebulą, kaszankę grillować około 8 minut, odwracając ją 2 – 3 razy polewać winem, ziemniaki z cebulą grillować do czasu, aż się zarumienią, co jakiś czas delikatnie je mieszając.
  • Kaszankę podawać wraz z warzywami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grillowania ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]