Składniki
- 20 dag pieczarek
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 białe kiełbasy
- 4 jajka
- 2 opakowania białego barszczu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki chrzanu tartego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka śmietany 30%
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w grubą kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić, wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sitko, przetarte żółtka wymieszać z chrzanem, odstawić, białka pokroić na cząstki, odstawić.
- Posiekane pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju, odstawić.
- W garnku, w 1,5 l zimnej wody, dokładnie rozprowadzić barszcz z torebek, dodać pokrojony boczek, pokrojoną kiełbasę, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, przemieszać, zagotować pod przykryciem co jakiś czas mieszając, do gotującego się barszczu dodać przetarte żółtka z chrzanem wymieszane z łyżką gorącego, gotowanego barszczu, dodać podsmażone pieczarki, przemieszać, gotować dalej na małym ogniu około 5 – 10 minut, często mieszając, następnie do barszczu wlać śmietanę wymieszaną z chochelką gotowanego barszczu, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, mocno podgrzać.
- Barszcz podawać na gorąco wraz z cząstkami pokrojonych jajek, przybrany gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze warzyw