Składniki
- 40 dag makaronu muszelki
- 20 dag szynki w plasterkach
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 1 por
- 1 mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
- 1 puszka kukurydzy
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- 3 duże ząbki czosnku
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
- Jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać, podzielić na ósemki.
- Szynkę pokroić w cienkie paski, pomidory umyć, osuszyć, przekroić, usunąć miąższ z pestkami, pokroić na małe cząstki, por oczyścić, umyć, białą i zieloną część pora pokroić w plasterki, ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem wody, osączyć, podzielić na krążki, odstawić, kukurydzę (puszka 285 g netto) osączyć z zalewy, oliwki osączyć z zalewy przekroić wzdłuż na połowę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki posiekać.
- Sos; oliwę, połączyć z octem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku dużą szczyptą papryką, solą, pieprzem, dużą szczyptą cukru, dokładnie wymieszać.
- Makaron połączyć z szynką, pomidorami, porem, oliwkami, kukurydzą i cząstkami jajek, delikatnie przemieszać, zalać przygotowanym sosem, ponownie przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
- Sałatkę przełożyć do salaterki, wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Sałatki ; Sosy do sałatek i surówek