Składniki
- 3 białe kiełbasy
- 4 jajka
- 4 suszone grzybki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 l zakwasu na żurek z butelki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Grzyby opłukać, zalać 1 szklanką wody, moczyć co najmniej 2 godziny, włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na części, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, utrzeć ze szczyptą soli.
- Do garnka włożyć opłukaną białą kiełbasę (każdą kiełbasę nakłuć 2 – 3 razy widelcem), pokrojoną włoszczyznę, dodać grzyby wraz z zalewą, listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, całość zalać 1,5 l wody, doprowadzić do lekkiego zagotowania wody (woda powinna tylko mrugać, a nie gotować się), gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut, po tym czasie wyjąć kiełbasę i ją ostudzić, wywar z warzywami zagotować, gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Ugotowane warzywa przecedzić, zachowując wywar i grzyby.
- Do wywaru wlać zakwas na żurek, przemieszać, zagotować, do gotującego się żurku dodać grzyby pokrojone w paski, czosnek utarty ze szczyptą soli, majeranek, do smaku sól i pieprz, przemieszać, gotować jeszcze około 5 minut, pod koniec gotowania wlać śmietanę wymieszaną z chochelką gorącego żurku, mocno podgrzać.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić.
- Wystudzoną kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, jajka obrać ze skorupek, każde rozciąć wzdłuż na połowę.
- Podgrzany żurek podawać w miseczkach z plasterkami białej kiełbasy i połówką jajka, przybrany gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze warzyw