Składniki
- 1,5 kg surowego boczku
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki majeranku
- mielona słodka papryka
- olej
- sól, cukier
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i cukrem, oprószyć połową majeranku.
- Czosnek obrać, pokroić w plasterki, równomiernie obłożyć nimi wierzch boczku, posypać resztą majeranku, odłożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.
- Zamarynowany boczek włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, wierzch skropić odrobiną oleju, podlać 5 łyżkami przegotowanej gorącej wody, piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w trakcie pieczenia boczek skrapiać wytwarzającym się sosem, aby zapobiec zbytniemu spieczeniu, w połowie pieczenia należy go nakryć folią aluminiową, pamiętając o skrapianiu boczku wytwarzającym się sosem.
- Upieczony boczek wyjąć z piekarnika, ostudzić, zimny włożyć na całą noc do lodówki, dobrze schłodzony będzie się łatwo kroić.
- Schłodzony boczek pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Doskonała przystawka na każdą okazję, wyśmienity do kanapek
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; wyśmienity do boczku Sos chrzanowy z jabłkiem
Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Przystawki do mięs i wędlin