BOCZEK PIECZONY W MAJERANKU


Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • mielona słodka papryka
  • olej
  • sól, cukier
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Boczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i cukrem, oprószyć połową majeranku.
  • Czosnek obrać, pokroić w plasterki, równomiernie obłożyć nimi wierzch boczku, posypać resztą majeranku, odłożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.
  • Zamarynowany boczek włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego, wierzch skropić odrobiną oleju, podlać 5 łyżkami przegotowanej gorącej wody, piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w trakcie pieczenia boczek skrapiać wytwarzającym się sosem, aby zapobiec zbytniemu spieczeniu, w połowie pieczenia należy go nakryć folią aluminiową, pamiętając o skrapianiu boczku wytwarzającym się sosem.
  • Upieczony boczek wyjąć z piekarnika, ostudzić, zimny włożyć na całą noc do lodówki, dobrze schłodzony będzie się łatwo kroić.
  • Schłodzony boczek pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Doskonała przystawka na każdą okazję, wyśmienity do kanapek

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; wyśmienity do boczku Sos chrzanowy z jabłkiem

Kulinarek poleca; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek ; Przystawki do mięs i wędlin

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]