PIECZEŃ WOŁOWA NADZIEWANA PAPRYKĄ I CEBULĄ


Składniki

  • 2 kg wołowiny na pieczeń
  • 3 papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 12 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • olej do smażenia
  • sól zmiękczająca mięso
  • pieprz kolorowy

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą.
  • Marynata; oliwę wymieszać z tymiankiem, rozmarynem, 3 ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku.
  • Marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać grubo mielonym pieprzem, przełożyć do zakrytego naczynia, wstawić na całą noc do lodówki.
  • Papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w szerokie paski, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  • Po wyjęciu mięsa z marynaty, w jego górnej części, pośrodku zrobić dwa podłużne głębokie nacięcia, wypełnić je pokrojoną papryką i cebulą, nacięcia spiąć wykałaczkami lub całe mięso obwiązać nicią, mięso obsmażyć (zarumienić) z każdej strony na rozgrzanym oleju i ułożyć w brytfance.
  • Piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, często podlewając bulionem.
  • Po wyjęciu z piekarnika mięso można pokroić w grube plastry i podawać na gorąco z wytopionym sosem, można je pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i podawać na zimno.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]