Składniki
- 2 kg wołowiny na pieczeń
- 3 papryki czerwone
- 3 duże cebule
- 12 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- olej do smażenia
- sól zmiękczająca mięso
- pieprz kolorowy
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą.
- Marynata; oliwę wymieszać z tymiankiem, rozmarynem, 3 ząbkami obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Marynatą ze wszystkich stron wysmarować mięso, posypać grubo mielonym pieprzem, przełożyć do zakrytego naczynia, wstawić na całą noc do lodówki.
- Papryki umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w szerokie paski, cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, w jego górnej części, pośrodku zrobić dwa podłużne głębokie nacięcia, wypełnić je pokrojoną papryką i cebulą, nacięcia spiąć wykałaczkami lub całe mięso obwiązać nicią, mięso obsmażyć (zarumienić) z każdej strony na rozgrzanym oleju i ułożyć w brytfance.
- Piec około 120 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, często podlewając bulionem.
- Po wyjęciu z piekarnika mięso można pokroić w grube plastry i podawać na gorąco z wytopionym sosem, można je pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju