Składniki
- 40 dag ziemniaków
- 20 dag boczku
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Ziemniaki i włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler na kawałki.
- Pokrojone warzywa w garnku zalać 1,5 l zimnej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, wkruszyć kostki bulionowe, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 30 minut.
- Boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, pokroić, cebulę w półplasterki, czosnek w grubą kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, oprószyć mąką, zasmażyć.
- Zasmażkę i pokrojony boczek dodać do gotującej się zupy, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut.
- Porcje zupy posypać posiekanym koperkiem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju