KARTOFLANKA NA BOCZKU


Składniki

  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag boczku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Ziemniaki i włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, ziemniaki w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler na kawałki.
  • Pokrojone warzywa w garnku zalać 1,5 l zimnej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, wkruszyć kostki bulionowe, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 30 minut.
  • Boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, pokroić, cebulę w półplasterki, czosnek w grubą kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, oprószyć mąką, zasmażyć.
  • Zasmażkę i pokrojony boczek dodać do gotującej się zupy, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut.
  • Porcje zupy posypać posiekanym koperkiem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]