Składniki
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 3 mielone goździki
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Schab umyć, włożyć do wrzącego bulionu, gotować około 20 minut, wyjąć z wywaru (wywar zachować), osączyć, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, odstawić.
- Sos; wywar gotując odparować do 1/3 objętości, dodać powidła śliwkowe, mielone goździki, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
- Obsmażony schab przełożyć do rondla, obsypać go tartą bułką, obłożyć kawałkami masła, wlać sos, dusić pod przykryciem około 20 minut, miękkie mięso wyjąć z rondla, pokroić w grube plastry.
- Sos z duszenia wymieszać z mąką, zagotować cały czas mieszając Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Plastry schabu ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać przybrane gałązkami natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw