SCHAB DUSZONY W SOSIE ŚLIWKOWYM


Składniki

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 mielone goździki
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Schab umyć, włożyć do wrzącego bulionu, gotować około 20 minut, wyjąć z wywaru (wywar zachować), osączyć, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, odstawić.
  • Sos; wywar gotując odparować do 1/3 objętości, dodać powidła śliwkowe, mielone goździki, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać.
  • Obsmażony schab przełożyć do rondla, obsypać go tartą bułką, obłożyć kawałkami masła, wlać sos, dusić pod przykryciem około 20 minut, miękkie mięso wyjąć z rondla, pokroić w grube plastry.
  • Sos z duszenia wymieszać z mąką, zagotować cały czas mieszając Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
  • Plastry schabu ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać przybrane gałązkami natki pietruszki.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze oleju ; Właściwości lecznicze przypraw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]