Składniki
- 16 dag salami
- 5 ziemniaków
- 3 jajka
- 8 rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 1/2 białej cebuli
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 9 łyżek oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1,5 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyć, zagotować osoloną wodę, wrzątkiem wody zalać umyte ziemniaki w skórkach i ponownie doprowadzić do wrzenia wody, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 25 minut, po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek, pokroić w półplasterki Zobacz Info; Rady dotyczące warzyw.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki.
- Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić w półplasterki, cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka, salami pokroić w słupki.
- Wszystkie składniki połączyć, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Sos; oliwę połączyć z octem, musztardą, cukrem, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
- Sałatkę polać sosem winegret, przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy