Składniki
- 20 dag sera feta
- 10 dag szynki drobiowej
- 10 dag czarnych oliwek
- 10 dag pieczarek
- 5 dag żółtego sera w kostce
- 4 jajka
- 2 zielone papryki
- 2 duże pomidory
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Etapy przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Ser feta oraz szynkę pokroić w kostkę, oliwki osączyć z zalewy, pokroić na połówki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, ostudzić.
- Sos; cukier z szczyptą soli rozpuścić w occie, połączyć z oliwą, wymieszać.
- Wszystkie składniki połączyć i wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać.
- Wierzch sałatki posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, całość można oprószyć posiekaną natką pietruszki, odstawić na około 30 minut do lodówki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju