SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ I SZYNKĄ

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 20 dag sera feta
  • 10 dag szynki drobiowej
  • 10 dag czarnych oliwek
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag żółtego sera w kostce
  • 4 jajka
  • 2 zielone papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Etapy przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
  • Ser feta oraz szynkę pokroić w kostkę, oliwki osączyć z zalewy, pokroić na połówki, paprykę umyć, osuszyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, pomidory umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić w kostkę, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, ostudzić.
  • Sos; cukier z szczyptą soli rozpuścić w occie, połączyć z oliwą, wymieszać.
  • Wszystkie składniki połączyć i wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać.
  • Wierzch sałatki posypać żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, całość można oprószyć posiekaną natką pietruszki, odstawić na około 30 minut do lodówki.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]