PIERŚ GĘSI W MARYNACIE MIODOWEJ Z CZERWONĄ KAPUSTĄ


Składniki

  • 1 kg fileta z piersi gęsi
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  • Oliwę połączyć z miodem i octem balsamicznym, wymieszać.
  • Marynatą posmarować mięso z każdej strony, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 24 godziny.
  • Mięso wyjąć z marynaty, na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec przez 20 minut.
  • Kapustę umyć, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować, ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
  • Upieczone filety posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z czerwoną kapustą.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju

Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; inne Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]