Składniki
- 1 kg fileta z piersi gęsi
- 1 główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
- natka pietruszki
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Oliwę połączyć z miodem i octem balsamicznym, wymieszać.
- Marynatą posmarować mięso z każdej strony, pod przykryciem odstawić do lodówki na około 24 godziny.
- Mięso wyjąć z marynaty, na rozgrzanym oleju obsmażyć z każdej strony, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, piec przez 20 minut.
- Kapustę umyć, przekroić na połowę, wyciąć głąby, drobno poszatkować, ugotować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
- Upieczone filety posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z czerwoną kapustą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące miodu ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze miodu ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju
Kulinarek poleca; Czerwoną kapustę z jabłkiem ; inne Surówki