Składniki
- 70 dag mięsa wołowego na gulasz
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 10 pieczarek
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 3 listki laurowe
- rozmaryn, kminek
- słodka i ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i cebulę, mieszając, smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron, gdy będzie już zarumienione, dodać posiekany czosnek, przemieszać, oprószyć słodką i ostrą papryką, kminkiem, solą i pieprzem, podlać szklanką wrzątku, dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki i marchewkę, obrać, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
- Pokrojone pieczarki i warzywa dodać do miękkiego już mięsa, dodać listki laurowe, oprószyć rozmarynem, przemieszać, podlać ewentualnie małą ilością wody, całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju