GULASZ Z ZIEMNIAKAMI


Składniki

  • 70 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 10 pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 listki laurowe
  • rozmaryn, kminek
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błony, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i cebulę, mieszając, smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron, gdy będzie już zarumienione, dodać posiekany czosnek, przemieszać, oprószyć słodką i ostrą papryką, kminkiem, solą i pieprzem, podlać szklanką wrzątku, dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki i marchewkę, obrać, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
  • Pokrojone pieczarki i warzywa dodać do miękkiego już mięsa, dodać listki laurowe, oprószyć rozmarynem, przemieszać, podlać ewentualnie małą ilością wody, całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Gulasz przybrać natką pietruszki, podawać z pieczywem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]