Składniki
- 80 dag rostbefu
- 4 cebule
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 2 – 3 cm.
- Cebule obrać, opłukać, jedną posiekać, pozostałe pokroić w plastry.
- Marynata; oliwę połączyć z octem, dodać posiekaną cebulę, rozmaryn, wszystko razem zmiksować.
- Marynatą zalać pokrojone mięso, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
- Po wyjęciu mięsa z marynaty, plastry mięsa lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju po 8 minut z obu stron na rumiano.
- Cebulę pokrojoną w plastry zeszklić na maśle.
- Befsztyki podawać przybrane zeszkloną cebulą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oliwy i oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oliwy i oleju