Składniki
- 2 kg schabu bez kości
- 2 twarde jabłka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 cytryna
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z białej błonki, natrzeć solą i pieprzem, powierzchnię mięsa ponacinać poprzecznie, równomiernie na plastry grubości około 2 cm i głębokości półplasterków pokrojonego jabłka, obsmażyć na patelni z każdej strony na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
- Jabłka (najlepsza szara reneta Zobacz Info; Rady dotyczące jabłek) umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube półplasterki, od razu skropić sokiem z cytryny, umieścić w kieszeniach naciętych w mięsie.
- Bejca; pozostały olej wymieszać z ziołami, papryką, szczyptą soli i pieprzu.
- Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance, posmarować bejcą, podlać niewielką ilością bulionu, piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, w czasie pieczenia mięso skrapiać bulionem, po 45 minutach powtórzyć bejcowanie.
- Podawać na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i podawać na zimno.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące jabłek ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze owoców ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju