Składniki
- 20 dag kaszy jęczmiennej perłowej
- 20 dag kabanosów bankietowych
- 4 kiszone ogórki
- 1 cebula (mała)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 pęczka koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 8 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
- Kaszę ugotować w osolonym wrzątku i osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania.
- Kabanosy (bankietowe do koreczków dipów i sałatek) i ogórki pokroić ukośnie w plasterki, cebulę obrać, posiekać, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, koperek i natkę pietruszki, posiekać.
- Sos; oliwę połączyć z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem, przemieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy