Składniki
- 25 dag makaronu kokardki
- 40 dag piersi kurczaka
- 1/2 główki brokułu
- 2 pomidory
- 1 papryka żółta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 łyżek oliwy
Składniki na sos
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Makaron ugotować al dente Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, odstawić.
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, polać oliwą, posypać ziołami, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, usmażyć na kolor rumiany, wystudzić.
- Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, wystudzić.
- Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki Zobacz; Rady dotyczące warzyw, pokroić w kostkę.
- Sos; oliwę, połączyć z octem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Wszystkie składniki razem wymieszać, polać sosem i jeszcze raz przemieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące warzyw ; Rady dotyczące pomidorów ; Rady dotyczące oliwy ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; wyśmienity do sałatek makaronowych Sos czosnkowy