Składniki
- 80 dag filetów z mintaja
- 60 dag szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 cytryny
- 1 warzywna kostka do smaku
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, połową pokruszonej kostki smakowej, posypać koperkiem, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Szpinak umyć, oberwać listki bez ogonków, wrzucić do wrzącej posolonej wody, zagotować, odcedzić.
- Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać szpinak, wymieszać, doprawić jogurtem i połową pokruszonej kostki smakowej, smażyć około 5 minut.
- Roladki mintaja podawać na ciepło, ułożone na szpinaku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju