Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek tartej bułki
- 2 jajka
- 20 dag sera feta
- 1 brokuł
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- słodka papryka
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Mięso wymieszać z musztardą i tartą bułką, wbić jajka, przyprawić papryką, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
- Ser pokroić w małą kostkę, dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.
- Brokuł umyć, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, podzielić na małe różyczki.
- Formę (keksową) wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wypełnić połową wyrobionej masy mięsnej, na wierzchu mięsa ułożyć ugotowane różyczki brokułu, brokuły przykryć resztą masy mięsnej, wierzch wyrównać i wysmarować oliwą z oliwek.
- Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
Info Kulinarka
Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oliwy
Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską z kurczaka nadziewaną jajkiem