PIECZEŃ RZYMSKA Z KURCZAKA NADZIEWANA BROKUŁAMI


Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 2 jajka
  • 20 dag sera feta
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

  • Mięso wymieszać z musztardą i tartą bułką, wbić jajka, przyprawić papryką, solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeżeli będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
  • Ser pokroić w małą kostkę, dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.
  • Brokuł umyć, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, podzielić na małe różyczki.
  • Formę (keksową) wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wypełnić połową wyrobionej masy mięsnej, na wierzchu mięsa ułożyć ugotowane różyczki brokułu, brokuły przykryć resztą masy mięsnej, wierzch wyrównać i wysmarować oliwą z oliwek.
  • Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
     

Info Kulinarka

Jest wspaniała na zimno i ciepło, do kanapek i na obiad

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące oliwy ; Rady dotyczące musztardy ; Właściwości lecznicze oliwy

Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską z kurczaka nadziewaną jajkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]