PIECZEŃ RZYMSKA Z KURCZAKA NADZIEWANA JAJKIEM


Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 6 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól, pieprz ziołowy

Etapy przygotowania

  • Mięso oprószyć ziołami prowansalskimi, szczyptą gałki muszkatołowej, wbić 2 jajka, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
  • Pozostałe jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, odstawić, czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, odstawić.
  • Formę (keksową) wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wypełnić połową wyrobionej masy mięsnej, na wierzchu mięsa, po środku, w rządku, ułożyć ugotowane jajka, ułożone jajka przykryć resztą masy mięsnej, wierzch wyrównać, obłożyć plasterkami czosnku i obficie oprószyć majerankiem, formę szczelnie nakryć pergaminem.
  • Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, na 15 minut przed końcem pieczenia, pieczeń odwinąć z pergaminu, by wierzch pieczeni się zarumienił.
  • Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.

 

Info Kulinarka

Doskonała pieczeń na zimno i na ciepło, do kanapek i na obiad

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską z kurczaka nadziewaną brokułami

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]