Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z kurczaka
- 6 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz ziołowy
Etapy przygotowania
- Mięso oprószyć ziołami prowansalskimi, szczyptą gałki muszkatołowej, wbić 2 jajka, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę (jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 2 – 3 łyżki wody).
- Pozostałe jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania, ostudzić, obrać ze skorupek, odstawić, czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, odstawić.
- Formę (keksową) wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wypełnić połową wyrobionej masy mięsnej, na wierzchu mięsa, po środku, w rządku, ułożyć ugotowane jajka, ułożone jajka przykryć resztą masy mięsnej, wierzch wyrównać, obłożyć plasterkami czosnku i obficie oprószyć majerankiem, formę szczelnie nakryć pergaminem.
- Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia, na 15 minut przed końcem pieczenia, pieczeń odwinąć z pergaminu, by wierzch pieczeni się zarumienił.
- Pieczeń podawać pokrojoną w plastry.
Info Kulinarka
Doskonała pieczeń na zimno i na ciepło, do kanapek i na obiad
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące pieczenia mięsa ; Rady dotyczące czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Pieczeń rzymską z kurczaka nadziewaną brokułami