Składniki
- 1 kg filetów z morszczuka
- 200 ml sosu sojowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- szczypiorek do dekoracji
Składniki na sos
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu chili
Etapy przygotowania
- Filety rybne opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, maczać w sosie sojowym i obtaczać w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Sos; przecier pomidorowy wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, sosem chili.
- Rybę ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać na zimno lub ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju