Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 1 cytryna
- 3 suszone grzybki
- kminek
- sól, biały pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny (część cytryny pozostawić do kapusty), oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na o dużych oczkach tarce.
- Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę, startą marchewkę, namoczone grzybki Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, kilka ziaren kminku, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, pod koniec gotowania roztopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę, podsmażyć, zasmażkę dodać do duszonej kapusty, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na patelni roztopić 3 łyżki masła, przygotowane filety dorsza smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu strony na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Filety dorsza przybrać gałązką koperku, podawać z kapustą na ciepło.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw