DORSZ Z KAPUSTĄ


Składniki

  • 80 dag filetów z dorsza
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 cytryna
  • 3 suszone grzybki
  • kminek
  • sól, biały pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Filety dorsza umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny (część cytryny pozostawić do kapusty), oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 minut.
  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, wyciąć głąb, poszatkować, cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na o dużych oczkach tarce.
  • Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę, startą marchewkę, namoczone grzybki Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, kilka ziaren kminku, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, pod koniec gotowania roztopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę, podsmażyć, zasmażkę dodać do duszonej kapusty, przemieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Na patelni roztopić 3 łyżki masła, przygotowane filety dorsza smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu strony na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Filety dorsza przybrać gałązką koperku, podawać z kapustą na ciepło.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące cebuli ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]