Składniki
- 4 nóżki wieprzowe
- 6 jajek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 marynowana papryka
- 1 łyżka marynowanych podgrzybków
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Nóżki oczyścić, zalać 4 litrami wody, gotować na minimalnym ogniu do chwili, gdy mięso będzie można łatwo oddzielić od kości.
- W czasie gotowania do nóżek dodać obrane cebule, marchewki, pietruszkę, szczyptę soli.
- Ugotowane nóżki i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety, wyjąć nóżki, ostudzić, mięso oddzielić od kości, pokroić w cienkie paseczki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, paprykę i grzybki pokroić w cienkie paseczki.
- Do ceramicznych miseczek (filiżanek) wlać po 4 łyżki wywaru, ostudzić w lodówce do chwili powstania galarety.
- Na powstałej galarecie w miseczkach ułożyć; połówki jajek, pokrojone mięso, pokrojoną paprykę, pokrojone grzybki, całość zalać resztą wywaru i pozostawić do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z groszkiem ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem