WIEPRZOWINA W GALARECIE Z JAJKIEM I PAPRYKĄ


Składniki

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marynowana papryka
  • 1 łyżka marynowanych podgrzybków
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Nóżki oczyścić, zalać 4 litrami wody, gotować na minimalnym ogniu do chwili, gdy mięso będzie można łatwo oddzielić od kości.
  • W czasie gotowania do nóżek dodać obrane cebule, marchewki, pietruszkę, szczyptę soli.
  • Ugotowane nóżki i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety, wyjąć nóżki, ostudzić, mięso oddzielić od kości, pokroić w cienkie paseczki.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, paprykę i grzybki pokroić w cienkie paseczki.
  • Do ceramicznych miseczek (filiżanek) wlać po 4 łyżki wywaru, ostudzić w lodówce do chwili powstania galarety.
  • Na powstałej galarecie w miseczkach ułożyć; połówki jajek, pokrojone mięso, pokrojoną paprykę, pokrojone grzybki, całość zalać resztą wywaru i pozostawić do zastygnięcia.
  • Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące grzybów ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z groszkiem ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]