WIEPRZOWINA W GALARECIE Z JAJKIEM


Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 50 dag golonki wieprzowej
  • 6 jajek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Nóżki i golonkę umyć, oczyścić, zalać 4 litrami wody, gotować na minimalnym ogniu do chwili, gdy mięso będzie można łatwo oddzielić od kości.
  • W czasie gotowania do nóżek i golonki dodać obrane marchewki, pietruszki, ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
  • Ugotowane mięso i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety, wyjąć nóżki, golonkę i marchewki, ostudzić, mięso oddzielić od kości, pokroić w cienkie paseczki, marchewki posiekać, odstawić.
  • Pokrojone mięso z powrotem dodać do wywaru i zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
  • Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.
  • Na dnie ceramicznych miseczek (filiżanek) ułożyć po połówce jajka, dodać po łyżce pokrojonej marchewki i gałązce natki pietruszki, miseczki zalać wywarem mięsnym, pozostawić do zastygnięcia.
  • Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z groszkiem ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem i papryką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]