Składniki
- 2 nóżki wieprzowe
- 50 dag golonki wieprzowej
- 6 jajek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Nóżki i golonkę umyć, oczyścić, zalać 4 litrami wody, gotować na minimalnym ogniu do chwili, gdy mięso będzie można łatwo oddzielić od kości.
- W czasie gotowania do nóżek i golonki dodać obrane marchewki, pietruszki, ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
- Ugotowane mięso i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety, wyjąć nóżki, golonkę i marchewki, ostudzić, mięso oddzielić od kości, pokroić w cienkie paseczki, marchewki posiekać, odstawić.
- Pokrojone mięso z powrotem dodać do wywaru i zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania jajek, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki.
- Na dnie ceramicznych miseczek (filiżanek) ułożyć po połówce jajka, dodać po łyżce pokrojonej marchewki i gałązce natki pietruszki, miseczki zalać wywarem mięsnym, pozostawić do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z groszkiem ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem i papryką