Składniki
- 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- sól, pieprz
- 1 cytryna
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, gotować na małym ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie.
- W czasie gotowania do mięsa dodać obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawić na 15 minut aby spęczniała.
- Ugotowane mięso i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar, mięso i marchewki.
- Do gorącego wywaru Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety dodać namoczoną żelatynę, przemieszać, odstawić, mięso pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
- Groszek włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić.
- Do ceramicznych miseczek (filiżanek) wlać po 4 łyżki wywaru, do każdej miseczki dodać groszek, schłodzić w lodówce do chwili powstania galarety.
- Na powstałej galarecie w miseczkach ułożyć plasterki marchewki i pokrojone mięso, całość zalać resztą wywaru, odstawić do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny i gałązkami koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw
Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z jajkami ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem i papryką