WIEPRZOWINA W GALARECIE Z GROSZKIEM


Składniki

  • 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Mięso dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody, gotować na małym ogniu do chwili, aż mięso będzie miękkie.
  • W czasie gotowania do mięsa dodać obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu.
  • Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody, odstawić na 15 minut aby spęczniała.
  • Ugotowane mięso i warzywa przecedzić przez gęste sito zachowując wywar, mięso i marchewki.
  • Do gorącego wywaru Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania galarety dodać namoczoną żelatynę, przemieszać, odstawić, mięso pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
  • Groszek włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić, ostudzić.
  • Do ceramicznych miseczek (filiżanek) wlać po 4 łyżki wywaru, do każdej miseczki dodać groszek, schłodzić w lodówce do chwili powstania galarety.
  • Na powstałej galarecie w miseczkach ułożyć plasterki marchewki i pokrojone mięso, całość zalać resztą wywaru, odstawić do zastygnięcia.
  • Po zastygnięciu galaretki wybić z miseczek, ułożyć na półmisku, przybrać cząstkami cytryny i gałązkami koperku.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek poleca; Wieprzowinę w galarecie z jajkami ; Wieprzowinę w galarecie z jajkiem i papryką

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]