PIERŚ INDYKA NA OSTRO


Składniki

  • 1 pierś z indyka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 słoika oliwek
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • olej
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
  • Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso na złocisty kolor i przełożyć do brytfanki.
  • Oczyszczoną, drobno posiekaną papryczką chili, tymiankiem i oregano obsypać mięso w brytfance.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić drobno posiekaną cebulę, dolać wino, zagotować i przełożyć do brytfanki z mięsem.
  • Piec pod przykryciem przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. około 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
  • Wyjąć mięso z brytfanki i pokroić w plastry.
  • Sos z brytfanki przecedzić przez sitko, do sosu dolać trochę wody, zagotować, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, pokrojone oliwki, musztardę, całość wymieszać.
  • Mięso pokrojone w plastry podawać z sosem.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]