Składniki
- 1 pierś z indyka
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka białego wina
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 słoika oliwek
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego oregano
- olej
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
- Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso na złocisty kolor i przełożyć do brytfanki.
- Oczyszczoną, drobno posiekaną papryczką chili, tymiankiem i oregano obsypać mięso w brytfance.
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa zeszklić drobno posiekaną cebulę, dolać wino, zagotować i przełożyć do brytfanki z mięsem.
- Piec pod przykryciem przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. około 200 stopni C Zobacz Info; Rady dotyczące pieczenia.
- Wyjąć mięso z brytfanki i pokroić w plastry.
- Sos z brytfanki przecedzić przez sitko, do sosu dolać trochę wody, zagotować, dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, pokrojone oliwki, musztardę, całość wymieszać.
- Mięso pokrojone w plastry podawać z sosem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące pieczenia ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące musztardy ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ziół ; Właściwości lecznicze oleju