Składniki
- 50 dag filetów z pangi
- 1 cytryna
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Filety rybne pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odstawić na 15 minut.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać 5 łyżek oleju, przemieszać, ryby obtoczyć w mące, smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
- Usmażone filety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przetrzymać w cieple (w nagrzanym piekarniku).
- Oczyścić patelnie z wysmażonego tłuszczu i wytrzeć ją papierowym ręcznikiem.
- Sos; na patelni roztopić pozostałe masło, z roztopionego masła zebrać pianę i wlać do niego resztę soku wyciśniętego z cytryny, wsypać posiekaną natkę pietruszki, przemieszać.
- Filety podawać na ciepło z sosem cytrynowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek