PANGA W SOSIE CYTRYNOWYM


Składniki

  • 50 dag filetów z pangi
  • 1 cytryna
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Filety rybne pokroić na kawałki według uznania, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, odstawić na 15 minut.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać 5 łyżek oleju, przemieszać, ryby obtoczyć w mące, smażyć od razu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia ryb.
  • Usmażone filety przełożyć do żaroodpornego naczynia i przetrzymać w cieple (w nagrzanym piekarniku).
  • Oczyścić patelnie z wysmażonego tłuszczu i wytrzeć ją papierowym ręcznikiem.
  • Sos; na patelni roztopić pozostałe masło, z roztopionego masła zebrać pianę i wlać do niego resztę soku wyciśniętego z cytryny, wsypać posiekaną natkę pietruszki, przemieszać.
  • Filety podawać na ciepło z sosem cytrynowym, przybrane gałązką natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Sosy do potraw ; Sosy do zimnych i ciepłych przekąsek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]