ŻEBERKA ZAPIEKANE Z FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka białej fasolki
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 4 łyżki oleju
  • majeranek
  • słodka mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 1 szklanka pikantnego soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, fasolkę osączyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
  • Osuszone żeberka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, posmarować keczupem, pokroić na porcje, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
  • Sos; cebulę obrać, grubo posiekać, wymieszać z sokiem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
  • Na rozgrzanym oleju z obu stron obsmażyć (zarumienić) przygotowane żeberka, zarumienione żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu żeberek równomiernie rozprowadzić osączoną fasolkę, całość równomiernie podlać przygotowanym sosem pomidorowym, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Żeberka z fasolką podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]