Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka białej fasolki
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 4 łyżki oleju
- majeranek
- słodka mielona papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki na sos
- 1 szklanka pikantnego soku pomidorowego
- 2 cebule
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, fasolkę osączyć z zalewy, natkę pietruszki opłukać, osuszyć, odstawić.
- Osuszone żeberka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, posmarować keczupem, pokroić na porcje, odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
- Sos; cebulę obrać, grubo posiekać, wymieszać z sokiem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
- Na rozgrzanym oleju z obu stron obsmażyć (zarumienić) przygotowane żeberka, zarumienione żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu żeberek równomiernie rozprowadzić osączoną fasolkę, całość równomiernie podlać przygotowanym sosem pomidorowym, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Żeberka z fasolką podawać na ciepło, przybrać gałązką natki pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju