Składniki
- 2 udka kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- sól, pieprz
Składniki na kluseczki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
Składniki dodatkowe
- 1 pęczek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Udka kurczaka umyć, włożyć do garnka, włoszczyznę oczyścić, obrać, pokroić na części, włożyć do garnka, całości zalać około 2,5 l zimnej wody, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu, garnek przykryć, gotować na małym ogniu, od zawrzenia gotować jeszcze około 60 minut, odstawić, wyjąć ugotowane udka kurczaka i je odstawić, wywar przecedzić, ponownie przelać go do garnka, odstawić.
- Z ugotowanych udek usunąć skórę, mięso oddzielić od kości, oddzielone mięso pokroić na małe kawałki, odstawić.
- Do przecedzonego wywaru dodać pokrojone mięso, wlać przecier pomidorowy, zupę dokładnie wymieszać, odstawić.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
- Ciasto na kluseczki; do mąki wbić jajka, całość utrzeć na gładkie ciasto, odstawić.
- Zupę w garnku ponownie zagotować, do wrzącej zupy, stale mieszając, cienkim strumieniem wlewać na lane kluseczki przygotowane ciasto, po wlaniu ciasta, stale mieszając, zupę gotować jeszcze 3 – 4 minuty, do gotującej się zupy wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, mocno podgrzać, odstawić.
- Porcje zupy posypać posiekaną natką pietruszki.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek