POMIDOROWA Z LANYMI KLUSECZKAMI


Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól, pieprz

Składniki na kluseczki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka

Składniki dodatkowe

  • 1 pęczek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Udka kurczaka umyć, włożyć do garnka, włoszczyznę oczyścić, obrać, pokroić na części, włożyć do garnka, całości zalać około 2,5 l zimnej wody, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i ziarenka pieprzu, garnek przykryć, gotować na małym ogniu, od zawrzenia gotować jeszcze około 60 minut, odstawić, wyjąć ugotowane udka kurczaka i je odstawić, wywar przecedzić, ponownie przelać go do garnka, odstawić.
  • Z ugotowanych udek usunąć skórę, mięso oddzielić od kości, oddzielone mięso pokroić na małe kawałki, odstawić.
  • Do przecedzonego wywaru dodać pokrojone mięso, wlać przecier pomidorowy, zupę dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać, odstawić.
  • Ciasto na kluseczki; do mąki wbić jajka, całość utrzeć na gładkie ciasto, odstawić.
  • Zupę w garnku ponownie zagotować, do wrzącej zupy, stale mieszając, cienkim strumieniem wlewać na lane kluseczki przygotowane ciasto, po wlaniu ciasta, stale mieszając, zupę gotować jeszcze 3 – 4 minuty, do gotującej się zupy wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, mocno podgrzać, odstawić.
  • Porcje zupy posypać posiekaną natką pietruszki.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania zup ; Rady dotyczące mięsa ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące jajek ; Właściwości lecznicze jajek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]