MORTADELA Z WARZYWAMI


Składniki

  • 8 plastrów mortadeli grubości około 2 cm
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 średnia papryka zielona
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • słodka i ostra mielona papryka
  • tymianek
  • olej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Etapy przygotowania

  • Plastry mortadeli z obu stron, obficie oprószyć słodką papryką, odstawić, pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykę, umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, kukurydzę osączyć z zalewy.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, osączoną kukurydzę, mieszając smażyć na małym ogniu 5 minut, następnie smażone warzywa podlać 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody, oprószyć słodką i ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
  • Plastry mortadeli usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, odstawić.
  • Usmażone plastry mortadeli ułożyć na półmisku, obłożyć duszonymi warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło z bukietem surówek.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju

Kulinarek poleca; Surówki

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]