Składniki
- 8 plastrów mortadeli grubości około 2 cm
- 10 średnich pieczarek
- 1 średnia papryka zielona
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- słodka i ostra mielona papryka
- tymianek
- olej
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Etapy przygotowania
- Plastry mortadeli z obu stron, obficie oprószyć słodką papryką, odstawić, pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykę, umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, kukurydzę osączyć z zalewy.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, osączoną kukurydzę, mieszając smażyć na małym ogniu 5 minut, następnie smażone warzywa podlać 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody, oprószyć słodką i ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Plastry mortadeli usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, odstawić.
- Usmażone plastry mortadeli ułożyć na półmisku, obłożyć duszonymi warzywami, przybrać gałązką natki pietruszki, podawać na ciepło z bukietem surówek.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące papryki ; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące przypraw ; Rady dotyczące oleju ; Właściwości lecznicze warzyw ; Właściwości lecznicze oleju
Kulinarek poleca; Surówki