Składniki
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
Składniki na sos
- 30 dag jasnych winogron
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Składniki dodatkowe
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem, odstawić pod przykryciem na około 15 minut, winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, odstawić, koperek opłukać, osuszyć, odstawić.
- Przygotowane pstrągi panierować w mące, od razu po opanierowaniu usmażyć na rozgrzanym maśle Zobacz Info; Rady dotyczące smażenia, przełożyć na półmisek, przykryć aluminiową folią, odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika).
- Sos; na rozgrzany tłuszcz pozostały ze smażenia ryb, wrzucić pokrojone winogrona, mieszając smażyć je 3 – 4 minuty, odstawić, bulion i wino wlać do rondelka, wymieszać, dodać usmażone winogrona (2 łyżki usmażonych winogron odłożyć), przemieszać, zagotować, od zawrzenia gotować jeszcze 5 minut, odstawić, przestudzić, całość zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odłożone winogrona, przemieszać, podgrzać.
- Pstrągi podawać na ciepło, polane sosem winogronowym, przybrane gałązką koperku.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące smażenia ryb ; Rady dotyczące ryb ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Właściwości lecznicze ryb ; Właściwości lecznicze ziół